билки

БГ
LAT

Алое

Aloe FeroxАлое
Други имена: столетник, сабур

Описание:
Алое е вечнозелено растение, с изправено, високо до 1,5 м стъбло. Листата са мечовидни, дебели, сочни, заострени към върха на стъблото. При стайни условия цъфти твърде рядко.
У нас се отглежда като стайно декоративно или лечебно растение, понякога като оранжерийно.

Употребяема част:
Използват се листата, от чийто сок чрез сгъстяване и изсушаване се получава стъкловидна маса, наречена алое или сабур.

Приложение:
Алоето има стимулиращо, слабително, жлъчегонно действие. Лечебният ефект се дължи на антрахиноновите гликозиди (които могат да предизвикат и аборт!). Растението има и бактерицидни свойства.
Прилага се при заболявания на очите и очния нерв; при нарушена обмяна на веществата и за повишаване на имунитета; за лечение на гастрит, колит, язва на стомаха.
При анемия се препоръчва сок от алое с добавка от железни препарати.
В българската народна медицина алоето се използва предимно при болки в стомаха и червата, за възбуждане на апетита, при артрит и през последните години - при рак.
Приложено на лицето и шията, алоето омекотява кожата и забавя появата на бръчки. Омекотява мазоли и втвърдени кожни участъци от ходилата. Мехлемите, направени на базата на алое предотвратяват появата на мехури и обелване на кожата вследствие на слънчеви изгаряния.
• Външно приложение: Настойка в спирт 40 градуса се прилага за компреси при изгаряния, рани, екземи и абсцеси.
• Вътрешно приложение: 1/2 л. сок от алое се слага в 1 л. бяло вино; кисне 7 дни като през това време често се разклаща. След това се прибавят 500 г мед и кисне още 3 дни. Прецежда се през марля. Пие се по 1 супена лъжица 2 часа след ядене, 3 пъти дневно. След изпиване на дозата се прави почивка от един месец и лечението се повтаря по същия начин.
Може да се използва и при: безапетитие, анемия, заболявания на кръвотворната система, тумори, полова слабост, страхова невроза и др.

Внимание! В големи дози и при продължителна употреба билката е токсична. Да не се приема при чернодробни и жлъчни болести, остри възпалителни заболявания на стомашно-чревния канал, бременност, менструация, кръвоизливи, цистит, хемороиди.

Противопоказания:
Не бива да се използва при остри възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, при болест на Крон, улцерозен колит, стомашни болки. Да не се използва по време на бременност и кърмене, както и при деца под 12 годишна възраст.
При употреба са възможни странични ефекти - стомашно-чревни колики, диария.
При продължителна употреба може да се наблюдават нарушения във водно електролитния баланс.

Начин на употреба:
Настъргват се 150 г свежи листа от алое и се заливат с 350 мл червено домашно вино и 250 г пчелен мед. Сместа се разбърква и се оставя на тъмно и хладно място в продължение на 12 дни. Употребява се по следния начин: първите 5 дни – по 1 супена лъжица 2 часа преди ядене 3 пъти на ден, а след това – по 1 чаена лъжичка 2 часа преди ядене 3 пъти на ден. За външно приложение се използват компреси, напоени с екстракт от алоето.

Настоящата информация за Алое е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии