хигиена и превенция

Еко: 5 продукта за дома, които лесно ще заменим с екологично чистиЕко: 5 продукта за дома, които лесно ще заменим с екологично чисти

Ако отделим само няколко минути, можем да променим бита си в еко

Замисляли ли сте се? След всичко, което слагаме в чиниите си на вечеря, се оказва наложително да помогнем, според силите си, за опазването на екологичното равновесие. Хубавото е, че и най-мързеливият екоактивист може да направи някои лесни и бързи промени в дома си само за няколко минути.

Предлагаме ви 5 продукта, които лесно можем да заменим с екологичните им вариации без да затрудняваме ежедневието си.

Натурални освежители за текстил

Разпространените аерозолни освежители за текстил са пълни с химикали, които увреждат околната среда и причиняват алергии. Следващия път, когато килимите, пътеките и тапицериите на мебелите се нуждаят от освежаване, можем да ги напръскаме със сода за хляб и да ги оставим да постоят така 10 минути. Содата за хляб неутрализира миризмите и е екологичен продукт, затова не трябва да се тревожим, че ще предизвика алергии или ще замърси въздуха в дома ни с вредни химични изпарения. След изтичането на десетте минути, всичко, което трябва да направим, е да изчистим содата с прахосмукачката.

Еко крушки

Един от най-бързите и лесни начини да подобрим атмосферата в дома си е да заменим крушките на всички лампи с енергоспестяващи. В зависимост от бюджета и предпочитанията си можем да избираме между CFL и LED светлини, които изразходват по-малко енергия и издържат много по-дълго от старите крушки.

По-малко хартия и пластмаса

Ако често използваме хартиени кърпи, хартиени чинии, хартиени салфетки и пластмасови прибори, за да не се занимаваме с миенето на съдовете, е време да заменим тези продукти с екологичния старомоден начин на сервиране. Като използваме салфетки от плат, памучни кърпи за чинии и прибори и съдове, които могат да се мият, това значително ще намали домашните ни отпадъци, особено ако имаме деца.

Ел. уредите: клас А и нагоре

Следващия път, когато се наложи да сменим някой малък уред като тостер, кафемашина или сешоар, е добре да го заменим с нов екологичен продукт. Големите уреди като печката или миялната поемат повечето енергия, но, докато нямаме финансовата възможност да ги заменим, всяко малко усилие да предпазим средата вкъщи възможно най-екологична е важно. Всяка малка стъпка помага.

Домашна смес за почистване вместо готов препарат

Вместо да използваме токсични и пълни с химикали препарати за почистване на прозорци и стъкла, за минути можем да си направим собствена екологична почистваща смес. Комбинираме равни части вода и бял оцет в бутилка от спрей и сме готови! Можем да си направим и екологична смес за полиране на мебели като смесим чаша зехтин със сока от половин лимон.

Източник: Тя.bg
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии